e-Novice
Sedež podjetja Dunajska cesta 106
1000 Ljubljana
E: info@agado.si
T: 01 / 566 31 11
G: 041 / 616 998
F: 01 / 566 31 12

Delovni čas:
Ponedeljek - Petek
08:00 - 16:00
Linkedin
Agencija za mlade Punkt Brežice Černelčeva cesta 3
8250 Brežice
E: posavje@agado.si
T: 07 / 496 61 16
G: 040 / 190 532
F: 07 / 496 61 15

Delovni čas:
Ponedeljek - Petek
07:30-15:30

Študentsko delo pozitivno vpliva na iskanje prve zaposlitve

Objavljeno: 25.09.2014
  |  Kategorija: Študentje in dijaki
»Med brezposelnimi s terciarno izobrazbo so večinoma mladi, iskalci prve zaposlitve brez delovnih izkušenj, z nezadostnimi informacijami o trgu dela ter nezadostnimi veščinami iskanja zaposlitve« ugotavljajo na zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Če si ne želiš deliti usode z vsemi mladimi iskalci zaposlitve, ki so zaključili z izobraževanjem, a nimajo delovnih izkušenj in zato ne dobijo priložnosti za zaposlitev, ti svetujemo, da o tem razmisliš že v času študija.Kadrovniki v večini slovenskih podjetij še vedno dajejo prednost kandidatom, ki imajo za seboj vsaj nekaj delovne prakse. S študentskim delom razvijaš različne spretnosti, ki jih delodajalci iščejo. Vemo, da večina študijskih programov nima veliko stika s praktičnim delom, zato je študentsko delo priložnost za nabiranje izkušenj in izpopolnjevanje znanja. Študent se prvič sooči z organizacijo in delom v njej. Uči se vedenja in reakcij v različnih kariernih situacijah, delodajalci pa imajo priložnost, da spoznajo potencialni kader za svojo družbo.

Čeprav izkušnje pridobljene v času študentskega statusa večinoma niso izkušnje s področja, ki ga študent študira, so kljub temu dragocene, saj študent na njihovi podlagi gradi svoje nadaljnje izobraževanje in napredovanje. Na ta način pridobiva prva priporočila, pomemben pa je tudi vidik mreženja, v sklopu katerega si nabere dragocene stike.

Študentsko delo ti bo najbolj koristilo, če boš iskal perspektivne delodajalce, pri katerih boš opravljal občasna dela s tvojega področja študija in/ali zanimanja. Če se boš pri občasnih delodajalcih izkazal, si boš s tem lahko bistveno znižal nevarnost, da bi nekoč z diplomo pristal med brezposelnimi, saj te bodo morda redno zaposlili ali te toplo priporočili kakšnemu drugemu delodajalcu.

Delovne izkušnje niso nujno povezane s plačanim delom. Vodenja projektov se lahko, denimo, naučiš tudi prek prostovoljnega dela, dela v študentski organizaciji ali organizaciji koncerta.

Ne pozabi, da imaš na trgu dela tudi določene prednosti kot so izobrazba, prožnost, pripravljenost prilagajati se delovnim procesom, sposobnost hitrega učenja ter pridobivanja novih znanj in veščin. Agencija Agado je generalni zastopnik aplikacije Jobnomads, ki so jo na portalu Siol.net označili kot sistem, ki končno izenačuje mlade brez izkušenj in stare mačke. Spoznaj ta nov način iskanja kadrov!

(Foto: http://www.entrepreneur.com)